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 大きなカウンターにゆったりと配された8席に座り、極上の空間でお料理と日本酒に浸る・・・ 

 2013年2月のオープン以来、同じコンセプト・同じ場所で営業しております。

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 メニューは 「日本酒ペアリングコース」 の一種類のみです。

 コース料理は、炭火で焼き上げる鰻・旬の食材を盛り込んだお料理 の 7皿から成り、その一皿ごとに7種の日本酒をペアリングしてお出しいたします。

 コースでお出しする鰻料理は、鰻酒焼・鰻串(肝焼き・ヒレ巻き・骨せんべい)・鰻丼 の 3皿です。コースの全体で 鰻一匹分を食べて頂ける構成となっております。鰻丼は、炊きたての土鍋ご飯(佐渡島産)でお出しいたします。

 鰻は、私が13年間修業していた老舗鰻店と同じ問屋さんから厳選した国産鰻を仕入れております。13年(+当店で約6年)の経験をもとに作り上げたオリジナルの仕込み方・焼き方・タレの配合で 鰻を仕上げます。

 予約制で 全国の天然うなぎも召し上がれます。天然鰻は、養殖鰻とは違う調理法で 産地/個体ごとに適した焼き方で調理いたします。よく「天然は当たり外れがあるらしい」と耳にしますが、天然鰻じたいにいわゆる「外れ」はございません。個体に合わせた焼きにより、それぞれのおいしさを引き出せるからです。その分、産地と個体で味わいが全く異なるのが、天然鰻のおもしろさです。天然鰻特有の 触感、さらりとした脂、きれいな余韻は、他にはない味わいです。

 鰻以外のお料理には、お野菜は自然農法や有機農法のもの、お造りやお椀などで使用するお魚は築地から仕入れる天然ものを 使用しております。

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 当店では、熟成させたり燗にしたりできる、無濾過の高品質な日本酒のみを扱っております。どれも販売本数の少ない貴重なお酒です。年代も新酒から10年以上の古酒までさまざまです。日本酒の貯蔵本数は200本以上あり、その中から熟成具合をみながらお酒を選び、毎月のペアリングコースを組んでおります。どのお酒も思い入れのあるものばかりです。

 飲み頃の日本酒を、そのお酒・お料理に最適の温度でお出ししています。ぬる燗が中心で、燗冷ましで冷たく飲んでいただくお酒もございます。

 複数蔵の日本酒をブレンドして燗にするという、他店にはない飲み方もお楽しみいただけます。


ペアリングには、

 - お酒の味の余韻と同じ余韻のする料理を創作して合わせる

 - お酒により 料理の味が増幅される

 - お酒により 料理の味の違う面を感じさせる

  ・・などといろいろな効果があります。

 私の思う「ペアリング」とは、ただお料理とお酒を一緒に頂くことだけではなく、食事の楽しさを倍増させるものです。日本酒ペアリングの精度にここまでこだわった店は無いと自負しております。


 皆様のご来店を心よりお待ちしております。

          店主 村田 翏


 店主 経歴

1978年生まれ

鰻の老舗にて13年修業

「鰻と日本酒」の組み合わせに魅了され、2013年2月 東京 中目黒に「日本酒とうなぎ 翏」開業





  "RYO" opened in February 2013, located in Nakameguro, Tokyo. Space designed to bring the best of the owner chef Ryo Murata's selected Japanese SAKE & EEL in a 8 seat wooden counter. A luxurious way of experiencing the traditional yet new way of enjoying the meal.

  "RYO" 's Menu is "Sake pairing course" only. You can enjoy a perfect marriage on every dish and SAKE.

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  Course menu served with 7 dishes including seasonal food and charcoal grilled EEL along with a perfect match of pairing Japanese SAKE. EEL served with 3 different styles, EEL-SHIRAYAKI, EEL-skewer, EEL-Bowl. The rice used for EEL-Bowl is from SADO island ( Niigata prefecture ) and cooked with Earthen Pot, DONABE.

  The owner chef Ryo Murata sources the same EEL from the old traditional EEL restaurant where he has honed his skills for 13 years. All the eels are from Japan. His original sauce is a perfection of his 13 years experience there.

  From spring to winter, we can serve Japanese WILD EEL on request. The EEL specialist owner chef Ryo brings the taste of WILD-Caught Natural Japanese EEL to the next level by tailoring the cooking method of this autumn delicacy.

  WILD EELs are from all over Japan from Kumamoto to Akita prefecture. Depending on the profile of each daily catch, chef Ryo will skillfully lighten up the freshwater eel high in fat or grill the one with tougher skin to perfection to create a delightfully crispy texture. Come enjoy Japan's EEL gastronomy paired with top quality SAKE of our selection.

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  We deal only high quality handmade SAKEs by skilled brewers. From more than 200 Japanese SAKE bottles in stock, pairing SAKE is chosen to match each dish in a right temperature and aging period. He has many range of SAKE, from many areas, from old to new.

  SAKE generally served in warm temperature, but adjusted 0.1℃ accordingly to the dish. Blending of Sake is one of the very unique way of drinking which can be experienced only here at "RYO".

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  The owner chef Ryo Murata thinks SAKE Pairing has some aspects:

- Created to match the aftertaste of SAKE and the dish

- Paired SAKE brings out the best of the dish

- Paired SAKE brings out the different taste of the dish

  He says, " SAKE Pairing to me is not just matching the SAKE to a dish, but it needs to bring value and entertainment to the table. It is an honor to serve our customers with the experience of pairing which no other restaurants have. "


Owner Chef History

 - Born 1978

 - 13 years in a traditional EEL restaurant

 - Inspired from combination of EEL and Japanese SAKE

 - Opened on February 1st, 2013 at Naka-Meguro, Tokyo, " SAKE & EEL Ryo "